Aasien joulu

Kuten osa teistä varmasti tietääkin, olemme äänittäneet ja julkaisseet yhden joululaulun tai joulutervehdyksen jo useampana jouluna. Tälle sivulle on koottu kaikki Aasien joulutervehdykset mahdollisine taustatietoineen, saattaapi siellä piileksiä muutama paljastuskin seassa!

Joulu 2023 - If I Can Dream

Tänä jouluna kinkun kylkeen tarjoillaankin sitten astetta harvinaisempaa herkkua!

Vuosi 2023 sattuu olemaan myös Juhlavuosi, joka markkeeraa Metsolan Elviksenäkin tunnetun, elävän musiikin moniottelija Vellu Paanasen kunnioitettavaa 60 vuoden rajapyykkiä. Tätä pyykkiä peilaten huomasi musa-Velkku pohtivansa, josko nuoruudessa saavuttamaton suoritus olisi ”kypsemmällä” iällä jo saavutettavissa…

Näin syntyi kunnianhimoinen ajatus yhden Kuninkaan legendaarisimman vedon mallintamisesta – jos ääni vain riittäisi. Koskaan aikaisemmin se ei ole riittänyt, sen verran kova oli Elviksen suoritus joulu/paluuspesiaalissa vuonna ’68. Tämä kun sattui vielä olemaan taiteilija Pirisen ehdoton Elvis-suosikki, oli päätös tälle joululle tehty. Jos ääni riittää.

Alusta asti oli selittämättömästi aistittavissa, että visio vaatisi hyppysellisen nostalgiaa ja pienimuotoista paluuta juurille. Hetken pohdinnan jälkeen aasikolmikko tajusi, että on olemassa vain yksi taho, joka johdattaisi luvattuun maahan ja manifestoisi vision aikaansa kunnioittavaksi musiikkituotokseksi. Otettiin puhelu vieläkin pidemmän linjan musiikkitaiteilijalle ja kanssametsolalaiselle Risto Hoville, josko legendaarisella sipintien studiolla olisi aasin mahtuvaa rakoa. Kaikkien meidän onneksi Ripa vastasi myöntävästi ja loppu, kuten sanotaan, on historiaa.

Joulu 2022 - Joululaulu (hiljaa leijaa maahan hiutaleet)

Joulu yllätti tänä vuonna kuin jokavuotinen talvi suomalaisen autoilijan!

Se olikin Janin vuoro heiluttaa tahtipuikkoa tänä vuonna, ja viime tinkaanhan se meinasi mennä tämäkin. Kaikki lempparit alkaa olla jo käyty läpi, eli katseita täytyi kääntää horisonttiin selvästi normaalia enemmän. Onneksi ammennettavaa maailmalla vielä riitti joululaulujen saralla, eikä valinta ollut loppupeleissä omasta mielestäkään yhtään pöllömpi.

Kantavana ajatuksena alusta asti oli, että kokeiltaisiin taas jotain vähän aikaisemmasta poikkeavaa saada läjään. Biisivalintakin osui sopivasti perinteisen ja ehkä jopa mukavuusalueenkin ulkopuolelle jo valmiiksi, mistä oli hyvä lähteä rakentamaan. Ennen ainuttakaan nuottia Janilla oli jo vahva visio rhodes-vetoisesta sovituksesta, eikä vanhempaa ammattimiestä sen enempää tarvinnut maanitella saatikka ohjeistaa. Kaikki sai ajatuksesta käytännössä saman tien kiinni, eikä studioaikaakaan lopulta kulunut ihmeemmin (eikä sitä olisi juuri ollutkaan, saattoi toki osittain johtua siitäkin). Lopputulos oli tänä vuonna tämän kuuloinen:

Joulu 2021 - Walking In The Air

Valtakunnassa kaikki edelleen hyvin, sillä joulu 2021 tulla jollotti ja biisi löytyi tällekin vuodelle julkaistavaksi!

Moni ei välttämättä tiedä, että meillä on joka joululle "oma vuoro" ja tänä vuonna kapula oli Jakella. Se tarkoittaa siis, että kyseinen kapulanhaltija valitsee biisin ja vastaa sovituksesta. Biisin lisäksi täytyy siis olla siitä myös visio. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei visiota haastettaisi tai työstettäisi tarvittaessa yhdessä. Välillä sitä joutuu myös vähän hakemaan, kuten tänä vuonna, kun biisi vaihtuikin lennosta.

Biisi löysi kuitenkin uomansa ja lopullisen muotonsa aika lailla välittömästi, eikä studioaikaakaan kulunut mahdottomasti. Tästä tuli myös virallisesti Aasien ensimmäinen lontoonkielinen jouluveto, ja jotenkin se kyllä kuulostikin alusta asti Jaken heiniltä:

JOULU 2020 - Sydämeeni joulun teen

Kaikki voinevat olla samaa mieltä siitä, että tää oli aika nihkee vuosi. Ei tullu joulupukkiakaan, kinkku sentään saatiin pöytään. Kaikesta huolimatta joulu saatiin jokavuotiseen tapaan tänäkin vuonna narulle perinteikkäästi, tällä kertaa acapellavetoiseen syyniin pääsi Loirin legendaarinen Sydämeeni joulun teen:

Joulu 2019 - Varpunen jouluaamuna

Vuosikymmenen viimeinen joulu hiipi pieluksiin ja merkittäköön aikakirjoihin, että tänä vuonna oltiin julkaisun kanssa ennätyksellisen ajoissa. Hyväksi havaittu lintuteemakin sai jatkoa viime vuodesta:

Joulu 2018 - Kottarainen joulupöydässä

George Kottarainen, kottaraisjoululaulujen pioneeri vuodelta 1992, joutui sävelmän keskiöön täysin omasta syystään. Kyseisenä vuonna saatiin runsas pihlajanmarjasato, josta suurin osa jäi ”käymään vain” pihlajien oksille. Tilhet, pajulinnut ja muut, myös George Kottarainen, nauttivat pitkin syksyä täysin siemauksin näistä luonnon raikkaista antimista, mikä sai aikaan hienoja nousuja, mutta myös vikkelää vatsantoimintaa ja mahalaskuja. Tästä seurasi Georgen myöhästyminen etelän lähtöselvityksestä ja karun talven kohtaaminen kotipöntössä.

Ensilumen aikaan marraskuussa tuli ensimmäinen takaisku, kun pöntön katto halkesi, ja vesi ja räntä kasteli Kottaraisen pahnat. Boy Georgien ei auttanut muu kuin kakistaa kurkustaan karhealla falsetilla hyytävä hätähuuto ja surkea sirkutus ammattiapua saadakseen. Tämän hätämelodian kuuli sävelnikkari Risto W. Wituleff. Risto pani teemanpätkän muistiin ja korjasi katon. Georgelle hän lupasi tehdä teemasta laulun, jonka tuotoilla tuettaisiin Kottaraisen selviytymistä talven yli.

Laulun tuotot jäivät nollaan, tai ne hävisivät nopeampiin taskuihin, mutta Kottarainen selvisi talvesta omalla neuvokkuudellaan. Seuraavana syksynä George lähti ensimmäisessä parvessa, eikä palannut.

Kottarainen menehtyi vuosituhannen vaihteessa etelässä, kun hänet syötiin juhla-aterialla. Kottaraisesta jäi jälkeen kituva joululaulu ”Kottarainen Joulupöydässä”, jonka on itse asiassa Vellun mehevän päähänpiston seurauksena kasetille äänittänyt Janikin jo ennen 90-luvun puoliväliä Riston kotistudiolla. Tästä emme onneksi löytäneet digitaalista todistusaineistoa, mutta nyt uutta eloa ja henkeä kappaleeseen puhaltaa The Donkees:

Joulu 2017 - Sylvian joululaulu

Joulu 2016 - Tulkoon joulu